VEGYÜK FEL A KESZTYŰT!

Lepés Marianna

Lepés Marianna

Minden, amit a stresszről tudni akartál – 2. rész

Coachként leginkább abban hiszek, hogy a legteljesebb és legjobb hozzáférésünk saját magunkhoz van: a többieken általában nincs egy nagy piros gomb, amit megnyomva elérjük a kívánt változást a másik viselkedésében.

Így aztán (jobb híján) fókuszáljunk inkább arra a területre, ahol a legnagyobb hatásfokkal tudunk eredményt elérni – magunkra. Ez a helyzet a stressz kapcsán is: a körülményekre és másokra nem, vagy csak nagyon korlátozottan tudunk hatást gyakorolni; azaz vagy dolgozunk magunkon, és stresszor ránk gyakorolt hatását alakítjuk, vagy fel is tehetjük a kezünket és átadhatjuk magunkat a stresszben való teljes elmerülésnek. (És az önsajnálatnak. És a mások hibáztatásának. És a betegségtüneteknek. És a tehetetlenségnek.)

De ahogy minden más helyzetnek, ennek is mi magunk vagyunk a legfontosabb kulcsa.

Az előző cikkben megnéztük, hogy mi a stressz, mi a szerepe és miért jó. Lássuk most, hogy mit kell tudnunk a gondolkodásmódról! Mégis hogyan befolyásolja a stressz szintjét, azt, hogy miként éljük meg a nehéz helyzeteket.

A kétféle gondolkodásmód

A legtöbb stresszor, azaz stresszt okozó faktor objektíven nézve csak egy tényező – mindenféle előjel nélkül; az érzelmi töltet és az előző cikkben említett elvárások teszik “valamilyenné” a faktorokat. A stressz definíciója szerint “jelentős megküzdést, alkalmazkodást igénylő inger”. Az, hogy a stresszt hogyan kezeljük, attól függ, hogyan viszonyulunk a megküzdéshez és az alkalmazkodáshoz: rögzült vagy fejlődő szemlélettel – a következő táblázatban foglaltam össze:

Rögzült tudat Fejlődő szemlélet
Tehetség és képességek velünk született adottságok gyakorlás útján lehetőségünk van fejlődésre
Kudarc végleges. lehetőség a tanulásra és az irányváltásra
Kritika, visszajelzés személyes támadás lehetőség a fejlődésre, új rendszerek kialakítása
Vállalt feladatok, erőfeszítés könnyebb feladatok, kisebb vagy nulla kockázat kihívást jelentő feladatok, keményen dolgozni a sikerért
Akadály esetén feladás lehetőség a kísérletezésre és problémamegoldás
Fókusz mérhető eredmények folyamatos fejlődés
Kreatív kockázatvállalás nem jellemző remek módja a fejlesztésnek és az újításnak

(forrás: Citromfacsaró – Carol S. Dweck nyomán)

Látható, hogy a fejlődő szemlélet merőben más hozzáállást eredményez, mint a rögzült tudat: ennek a szemléletnek a “megküzdés” és az “alkalmazkodás” definíció szinten részei. Ha pedig egyszer már hozzászokunk a változáshoz, sőt, az elvárásunk éppen az, hogy a változás mindennapos, sokkal könnyebb ezt nem stresszként, hanem lehetőségként megélni. Így aztán, mivel ezek a változások, és a velük való “megküzdés és alkalmazkodás” nem jelentenek újdonságot, nem is, vagy legalábbis sokkal kisebb mértékben okoznak majd stresszt.

A gondolkodásmódnak ugyancsak nagy szerepe van abban, hogy fix sémákban gondolkodunk, vagy ebben is megengedhetőnek látjuk és ítéljük meg a változást. Ha a korlátokat eleve beleépítjük az elvárásainkba, akkor nagyon könnyen meg is találjuk ezeket a korlátokat, mert ezekre figyelünk, és így könnyen megakadályozhatnak abban, hogy elérjük a vágyott eredményt. Ha fejben, elvárás szinten sincs meg annak a lehetősége, hogy elérjük a vágyott eredményt, úgy saját magunknak nehezítjük meg a célba érést.

mental-health-2313428_1280.png

Hallom a felhördülést: mégis hogyan befolyásoljam, hogy mit gondoljak, mit érezzek? Igazatok van: ez a hit-cselekvés-eredmény körforgás az, amit a legnehezebb megtörni – kizárólag nagyfokú tudatossággal lehetséges. A hitrendszerünk (legyen az tudatosan alakított, vagy spontán kialakult) határozza meg a gondolatainkat, a gondolataink a cselekedeteinket, a cselekedeteink függvényében érünk el bizonyos eredményeket, és ezek az eredmények fogják megerősíteni az előzetes elvárásainkat, azaz a hitrendszerünket. Ennek egy része viszonylag egyszerűen felülírható, de számos olyan mélyen gyökerező hit uralja az életünket, amit feltárni és megváltoztatni sem könnyű egyedül, legjobb szakemberhez fordulni.

Tudom, most azt mondod: oké, de először elgondolkodnék ezen kicsit egyedül.

Örülök, hogy így gondolod. Ezért írtam meg ennek a cikksorozatnak a harmadik részét, ami talán a legizgalmasabb a sorozatban: a kudarcokról és a rugalmasságról.

Tarts velem továbbra is!

Lepés Marianna

Lepés Marianna

Hasonló cikkek

MI SEGÍT A VÁLTOZÁSBAN?

Mi segít a változásban? Összeszedtem néhány dolgot, ami segíthet abban, hogy a változást, változtatási szándékodat sikeresen végigvidd. Ha most egy “tuti tippek és trükkök” listára vágysz, akkor ki kell ábrándítsalak: a legjobb lista sem lesz képes nélküled változást hozni az

Tovább olvasom »

VISZONYÍTÁSI PONTOK

Hiú ábránd azt ismételgetni, hogy ne hasonlítsd magad senkihez, te egyedi vagy, nem kell neked másoknál jobbnak lenni, úgysincs még egy olyan, mint te. Merthogy bár ez igaz, mégis hasonlítjuk magunkat másokhoz. Merthogy “no man is an island” – nem

Tovább olvasom »

Kiteljesedés

Ha van nyomógomb az embereken, akkor a “siker” egész biztosan az. 100-ból 90+ biztosan pozitívan reagál erre a hívószóra. Persze mindenkinek mást jelent, mégis mióta elég stabil társadalmi és gazdasági környezetben élünk (úgymint nem kell egyedül vagy kisebb, létéért küzdő

Tovább olvasom »