Ha van nyomógomb az embereken, akkor a “siker” egész biztosan az. 100-ból 90+ biztosan pozitívan reagál erre a hívószóra. Persze mindenkinek mást jelent, mégis mióta elég stabil társadalmi és gazdasági környezetben élünk (úgymint nem kell egyedül vagy kisebb, létéért küzdő hordákban megküzdenünk a napi betevőért és a környezeti elemekkel), a siker viszonylag sokféle módon jelenhet meg.

1 Miért nem egyenlő a sikerrel?

Irigyeljük a gazdag, jólmenő, anyagi javakban dúskáló, vagy sport és más trófeákat felmutatni képes, külső mércével mérve is látványos eredményeket elérő embereket – miközben a felszín alatt gyakran tragédiák, fájdalmak, hihetetlen és eltitkolt nehézségek, magány vagy aránytalanul nagy terhek húzódnak. Nem, nyilván nem minden esetben – és nem is akarok hamis képet festeni a sikerről. Csupán azt szeretném, ha mögé látnánk a dolgoknak.

Szóval ha a sikert hajszolod, akkor hadd adjak még egy szempontot ehhez a célhoz. A kiteljesedést. Ami ugye nem azonos a sikerrel. A kiteljesedés az a fajta elégedettség, amikor sikerül megvalósítani a bennünk rejlő lehetőségeket. Egyfajta harmónia önmagunkkal. A céljainkkal. A képességeinkkel.

Nos, ezért több a kiteljesedés, mint a siker puszta kergetése.És persze sokszor azt gondoljuk, hogy az álmaink és vágyaink megvalósítása közelebb visz majd ehhez az állapothoz. Részben persze igen: hiszen a vágyaink visznek előrébb az úton – csakhogy nem mindegyik vágy igazi, mélyen gyökerező, fejlődésünket garantáló vágy. Könnyű ezekkel a felszínen maradni, sekélyesen, megúszósan ábrándokat kergetni – anélkül, hogy mélyen magunkba néznénk.

Így könnyen úgy járhatunk, mint az elkényeztetett gyerek, aki első szóra megkap mindent, válogatás nélkül és nem tanul meg küzdeni a céljaiért, nincs lehetősége letesztelni azt, hogy az álma megéri-e a belefektetett munkát, energiát és lemondásokat.Találtam is nemrégiben egy történetet az internet bugyraiban.

Néha azt gondoljuk, hogy boldogok lennénk, ha minden álmunk valóra válik. Ugyanakkor a céljaink elérésének folyamata és az álmaink felé vezető út gazdagít minket és az tesz boldoggá.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy bolondos lány. Minden rossz volt neki. Nem volt elég játéka, az ajándékokat folyton pocséknak találta. Arról álmodozott, hogy találkozik egy varázslóval, aki tündérmesévé változtatja az életét.

Egy nap találkozott is a kislány egy jó tündérrel. A jó tündér megígérte, hogy teljesíti egy kívánságát. A lány eleinte nagyon boldog volt, de aztán gondolkodni kezdett: sok kívánsága volt, és mindegyik fontos neki. Még hosszú-hosszú gondolkodás után sem tudott egyet választani. Így a jó tündér megígérte, hogy minden nap teljesíti a lány egy kívánságát. A lány boldogabb lett: most már minden álma valóra válhat. Megköszönte, és hazafutott.

Ettől a naptól kezdve minden reggelt örömmel és lelkesedéssel várt: hiszen még egy álma valóra válik aznap. A napok teltek, az álmok valóra váltak … De a kislány hamarosan rájött, hogy a kívánságok teljesítése nem nyújt számára akkora örömet és boldogságot, ahogy remélte. Sok kívánsága csalódást okozott neki, sőt, néhány még fájdalmat is. Szinte minden álom egy kislány értéktelen szeszélye volt. Most, hogy az álmok valóra váltak, hirtelen rájött, hogy nem is ezt akarja.

A lány napról napra egyre szomorúbb lett, és a kívánságok teljesülése nem hozott neki örömet. Hamarosan elkezdett félni a saját álmaitól.

Felkereste hát újra a jó tündért és kérte, hogy vegye vissza szörnyű ajándékát. Félt élni, félt minden nap felébredni, és arra várni, hogy egy újabb kívánsága váljon valóra. Sírva kérte a tündért, hogy már csupán egyetlen álmát valósítsa meg: hadd éljen úgy, ahogy korábban élt, és újra élvezhesse az életet. Így sok kívánsága csupán az marad: kívánság, és amelyből ő választja majd ki, hogy melyiket tölti meg élettel és váltja valóra.

A jó tündér megkegyelmezett a kislánynak. Intett a varázspálcájával, majd eltűnt. A lány hazafutott. Boldog volt, mert tudta, hogy mostantól minden erejét arra fordíthatja, hogy kutatja az egyetlen nagy, dédelgetett álmát, és nem pazarolja az idejét rövidtávú, valójában teljesen felesleges szeszélyekre.

Eddig a mese… de gyakran eszembe jut az ősi perzsa átok: Teljesüljön minden álmod. Téged vajon szolgálna, ha minden álmod teljesülne? Sikeres lennél vagy boldog?FVM gondolat: nem az a kérdés, hogy tudunk-e nagyokat álmodni – az a kérdés, hogy tudunk-e olyat álmodni, amiért megéri dolgozni.A következő részben a saját szerepünket nézzük meg a kiteljesedés kapcsán.

A kiteljesedéssel kapcsolatos további cikkek a Fókusz.Hatékonyság.Coaching csoportban olvashatók.

Please follow and like us:
error